De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

'Nederland topland voor geothermie'

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 16-11-2010 17:13:46    Onderwerp: 'Nederland topland voor geothermie' Reageren met citaat

DELFT - We moeten misschien wat dieper boren dan in vulkanische regio's, maar ons zand is lekker poreus en de warmtevraag is enorm

Dat maakt Nederland volgens Guus Willemsen van IF Technology tot een potentieel topland voor diepe geothermie. Willemsen deed zijn uitspraak tijdens het congres Groeien met Geothermie gisteren in Delft. Daar gingen energiebedrijven, boorbedrijven en adviseurs met elkaar in debat over deze nog tamelijk onbekende energiebron die een flinke groeispurt lijkt te maken. Met de voltooiing van een boring naar 2,2 kilometer diepte ten behoeve van woningverwarming in Den Haag-Zuid, staat de teller in Nederland inmiddels op vier gerealiseerde projecten. Twee andere projecten zijn in uitvoering en er zijn de afgelopen jaren maar liefst 58 vergunningen verstrekt. Niet alleen aan tuinders, maar ook voor verwarming van kantoren bij Schiphol en ook voor industriële toepassing door Heineken in Zoeterwoude. Daarmee staat er voor alle mogelijke toepassingsgebieden van geothermie volgens Willemsen wel een project op de rol. De watertemperaturen bij de tot nu toe gerealiseerde projecten komen niet boven de 75 graden celsius uit. Dat verbleekt bij de klassieke geothermielanden als IJsland, de Filipijnen of de Verenigde Staten, waar uit veel ondiepere aardlagen water met temperaturen van honderden graden wordt gewonnen. Maar daar staat tegenover dat de waterhoudende lagen in de Nederlandse bodem lekker poreus zijn en het warme water dus vrij gemakkelijk naar de put toestroomt. Ook op grotere diepten is dat volgens Willemsen het geval. Bovendien is Nederland druk bebouwd, is er veel industrie en heeft Nederland de hoogst ontwikkelde tuinbouwsector van de wereld, die een enorme warmtevraag kent. Dat maakt de techniek zo kansrijk.

Warmte-koude opslag
Willemsen schetse een beeld van de opmars van de warmte-koude opslag in ondiepe aardlagen. Zijn bedrijf IF Technology uit Velp was vanaf het begin betrokken bij de aanleg van WKO-systemen en zag het aantal groeien van tien systemen in 1990 via 200 in het jaar 2000 naar meer dan 1200 vandaag. Dat betekent een gemiddelde groei van zo'n 30 procent per jaar. Het zou volgens hem zomaar kunnen gebeuren dat diepe aardwarmte eenzelfde groeiscenario te wachten staat. Maar ook met veel conservatievere schattingen kan geothermie gemakkelijk bijdragen aan de Nederlandse doelstellingen op het gebied van duurzame energie en terugdringen van CO2-uitstoot. Als er niet zoals nu tot dieptes van maximaal 2,5 kilometer wordt geboord, maar tot 6 kilometer of dieper, kan er water van 250 graden celsius worden opgepompt. Dan kan er ook elektriciteit worden opgewekt met aardwarmte.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in. Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum