De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

"Subsidies zijn nodig om zonnepanelen in de markt te ze

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zonne energie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 15-03-2010 17:40:18    Onderwerp: "Subsidies zijn nodig om zonnepanelen in de markt te ze Reageren met citaat

15/03/2010

Een studie van enkele laatstejaarstudenten aan de XIOS Hogelschool Limburg zorgde afgelopen week voor ophef in de zonnepanelenmarkt. De term boerenbedrog viel zelfs. Bij deze een reactie van de sector.

De XIOS-studenten kwamen tot de volgende vaststellingen in hun onderzoek.


[ Foto: V&R The Solarcompany ]

"Onvoldoende garantie"
Xios: Sommige leveranciers geven 5 jaar productgarantie terwijl er een rendementsgarantie van 20 jaar wordt gegarandeerd. De omvormer kan het al na tien jaar begeven en dit vormt een essentiële kost van de installatie.

Ine Schils, aankoopverantwoordelijke bij Solar Company, weerlegt. “De kost wordt sterk overdreven. De prijs voor een omvormer bedraagt ongeveer 10% van de totale installatie. Met één jaar opbrengst kan je de kosten hiervoor al terugbetalen. Bovendien zijn de prijzen voor zonnepanelen fel aan het zakken naarmate de vraag en de concurrentie toeneemt. De prijs van een omvormer zal over tien jaar aanzienlijk lager zijn. Bovendien is het niet zo dat deze ook effectief stuk gaat. Vaak kan je de omvormer ook herstellen. De kostprijs voor een omvormer – waar de meeste producenten overigens 10 jaar garantie op geven - in dit artikel is overdreven.
"De productgarantie kan wel degelijk minder kan zijn dan de opbrenstgstgarantie. Je kan het vergelijken met deze van een auto. Hier krijg je ook vaak maar 2 tot 3 jaar garantie op, maar wil dat zeggen dat deze uiteen valt na 3 jaar?"

Geert Lenoir van sectorfederatie BelPV stelt zich ook enkele vragen bij de studie: “Waar baseren de studenten zich op? Ik zie niet in hoe ze bijvoorbeeld research over meerdere jaren kunnen doen. Op vlak van garanties is het dan weer belangrijk om een onderscheid te maken tussen Europese en exotische fabrikanten. De Europese nemen hun verantwoordelijkheid op, in de exotische landen is dat minder het geval.
Bovendien is de standaardgarantie op omvormers tien jaar. Weet dat een producent altijd minder garantie geeft dan dat hij zijn product vertrouwt. De productlevensduur en zeker die van een omvormer is altijd beter langer dan de garantieperiode. Onervaren extenders lanceren helaas dikwijls doemgedachtes, met een argwanende markt tot gevolg. Momenteel kunnen we zeker stellen dat de betrouwbaarheid van het fotovoltaïsch materiaal, van degelijke origine zeker hoog is.”


[ Foto: Livios ]

"Terugverdientijd is onrealistisch voorgesteld"
Xios: De terugverdientijden van zonnepanelen van 8 jaar is veel te rooskleurig voorgesteld. Onder meer door kosten in de marge, zoals de verplichting om je dak goed te isoleren, zijn absoluut niet realistisch. Een terugverdientijd van om en bij de twaalf jaar is veel ernstiger. Ook moeten de klanten rekening houden met de kosten voor de verzekering van de zonnepanelen.

Geert Lenoir: “Nog eens: waar baseren ze zich op? Wij hebben talrijke calculaties laten uitvoeren. Na vijf tot acht jaar heb je de panelen terugverdiend. In onze rekenvoorbeelden zitten bijvoorbeeld ook de kosten voor verzekeringen en dergelijke. Ik nodig iedereen uit om ze bij diverse bonafide leveranciers te komen inkijken.”

Ine Schils: “Zelf heb ik ook panelen op mijn dak liggen, maar ik moet niks bijbetalen voor mijn verzekering. Dit hangt af van maatschappij tot maatschappij, maar de kosten zijn echt wel beperkt, als er zijn.”

“De isolatiekosten mag je niet meerekenen, want ook zonder zonnepanelen is isoleren een must. De meeste energie gaat immers in je woning verloren door een gebrek aan isolatie”, stelt Pieter Markey van Eco Sun Power in De Standaard.


[ Foto: V&R The Solarcompany ]

"Vergeet de onderhoudskosten niet"
Xios: Er zijn zonnepanelen die een laag bevatten waardoor ze een zelfreinigende werking hebben, maar dat is niet altijd het geval. Na een tijd zou het goed zijn om zonnepanelen één keer per jaar zuiver te laten maken. Dat kost natuurlijk ook geld.

Ine Schils: “Als de panelen voldoende helling hebben, wast een regenbui het stof weg. Natuurlijk kan het geen kwaad om de panelen om de x jaar te reinigen. Maar een emmer water en een spons volstaat.”

"Zonder subsidies geen zonnepanelen"
Xios: Zonder de huidige subsidieregeling kan je een investering in zonnepanelen nooit terugverdienen.


“Klopt,” klinkt het unisono bij Lenoir en Schils. “Het is een nieuwe technologie en het ecologische aspect speelt mee,” zegt Schils. “Subsidies zijn nodig om deze nieuwe technologie in de markt te zetten. Op deze manier kan er meer concurrentie komen, zullen de prijzen dalen, wordt de technologie efficiënter en worden ze wel rendabel zonder subsidies.””

Geert Lenoir: “Deze steunmaatregelen zijn nodig. België loopt nu al hopeloos achter op vlak van groene energie. Anders zou niemand panelen kopen. Net hetzelfde geldt voor de subsidies voor isolatie, biomassa, windenergie… Wij moeten net gelukkig zijn dat er deze steunmaatregelen zijn.”

“Wij hebben tijdelijk subsidies nodig, tot het moment waarop zonnestroom uit het eigen dak goedkoper wordt dan de aankoop van stroom van een klassieke leverancier. Dat keerpunt heten we grid-pariteit of “grid-parity”. Dat gebeurt al voor 2020, door de dalende investeringskosten en de stijgende stroomtarieven,” vult BelPV-secretaris Jo Neyens aan.

Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zonne energie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum