De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Grondbuizen: theoretisch interessant maar praktisch problema

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 18-11-2010 19:09:20    Onderwerp: Grondbuizen: theoretisch interessant maar praktisch problema Reageren met citaat

In passiefbouw wordt vaak geopteerd voor het principe van de grondbuis. Op zich een interessante techniek, maar in de praktijk vaak een bron van algen- en schimmelvorming volgens Nathan Van den Bossche van de Universiteit Gent. De firma Rehau erkent de problemen, maar geeft aan dat deze vermeden kunnen worden door de juiste buizen te gebruiken en door aandacht te besteden aan een perfecte plaatsing.

Een grondbuis is een kunststof buis die op een diepte van ongeveer 2 meter en over een totale lengte van ongeveer 50 meter onder de grond geplaatst wordt. In de zomer wordt buitenlucht aangezogen en wordt deze op passieve wijze gekoeld. In de winter gebeurt het omgekeerde en wordt de koude buitenlucht opgewarmd waardoor je dus gratis verwarming krijgt.

Perfecte helling onmogelijk

Op zich een heel goed systeem maar in de praktijk loopt het volgens Nathan Van Den Bossche vaak verkeerd. “In de zomer wordt de warme en vochtige buitenlucht afgekoeld waardoor je condensatie krijgt en dus een opstapeling van water. Daarom legt men deze buizen in een helling, maar praktisch is een perfecte helling onmogelijk en zijn verzakkingen niet te vermijden waardoor het water in de buis blijft staan. In warm en stilstaand water vormen zich algen, beestjes en insecten met alle gevolgen van dien. In Duitsland heeft men daarom al in meer dan 1000 woningen deze buis afgesloten en raadt men deze techniek ook af. Er bestaat evenwel een alternatief waarbij men een grond in de buis legt waar men een vloeistof door laat lopen die de energie uit de grond transporteert om aan te wenden in het ventilatiesysteem. Zo krijg je ook gratis warmte zonder het risico op de net geschetste problemen.”
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in. Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum