De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Het kernenergietijdperk is voorbij

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 11-07-2011 17:26:09    Onderwerp: Het kernenergietijdperk is voorbij Reageren met citaat

Vorige week lanceerde de ecologische denktank Oikos op een debatavond in Brussel een themanummer over kernenergie. Tal van deskundigen, (gewezen) politici, wetenschappers en activisten belichten ieder één aspect van de problemen die eigen zijn aan kernenergie. Het tijdschrift biedt zo zeer interessante lectuur voor ieder die op de hoogte wil zijn van wat er allemaal leeft in kernenergieland. Heeft Fukushima gezorgd voor een kentering? Groeit de consensus over de noodzaak van het afbouwen van onze afhankelijkheid van kernenergie of levert de kernlobby nog een laatste stuiptrekking? Kan het ook bij ons hopeloos mislopen of bestaan er veilige kerncentrales? Hebben we kernenergie nodig om de klimaatsveranderingen niet nog meer te laten escaleren? Of omdat het licht anders onherroepelijke uitgaat?

Veiligheidscultuur

Het debat vorige week lichte alvast een tip van de sluier. In de eerste plaats leerden we dat er iets grondig mis is met de veiligheidscultuur van kernenergie in ons land. Kristof Calvo van Groen! belichtte een aantal pijnpunten in ons kernenergiebeleid. Een opmerkelijke vaststelling was alvast dat het merendeel van de aanbevelingen van een rapport over de veiligheid van onze kerncentrales, dat kort na de Tsjernobyl ramp (in 1991) werd opgesteld door de Senaat, dode letter zijn gebleven. De vraag is of de ramp in Fukushima hier iets aan zal veranderen. De stresstests waaraan onze kerncentrales zullen worden onderworpen vormen hierbij de proef op de som.

Voldoende energie om kernenergie stapsgewijs af te bouwen

Alex Polfliet van het studiebureau Zero Emission Solutions illustreerde nog maar eens dat er voldoende vervangcapaciteit in de pijplijn zit om, zoals voorzien in de wet op de kernuitstap, onze afhankelijkheid van kernenergie stapsgewijs af te bouwen.

Uraniumwinning

Lieve De Kinder van Friens of the Earth belichtte de problematiek van de uraniumwinning, een aspect van kernenergie dat zeer sterk onderbelicht blijft. Kernenergie is immers geen oneindige energiebron maar afhankelijk van de winning van uranium.

Bij uraniumontginning, vaak op het grondgebied van inheemse volkeren, ontstaan massale hoeveelheden nucleair afval. De ontginning gaat dan ook gepaard met enorm nefaste effecten voor mens en milieu.

Bovendien is er voor die uraniumontginning zeer veel energie nodig. Als we die in rekening brengen is kernenergie alles behalve een CO2 vrije energiebron. Zo zal, doordat het makkelijk winbare uranium opraakt en voor de winning steeds meer energie nodig is, de CO2 uitstoot van een kerncentrale tegen 2050 naar schatting even hoog zijn als die van een gasgestookte centrale.

Evolutie debat over kernenergie

Europees parlementslid Bas Eickhout schetste tot slot de evolutie van het kernenergiedebat op Europees niveau. Hij maakte duidelijk dat van een kernenergierenaissance geen sprake is. In de afgelopen 5 jaar werd wereldwijd 10 MW aan nieuwe kernenergiecentrales gebouwd, terwijl in diezelfde periode de hoeveelheid windenergie groeide met 50 GW.

Verwacht wordt dat kernenergie in Europa tegen 2020 in het beste geval (en deze cijfers dateren van vóór de Duitse beslissing om kernenergie af te bouwen) 30% van de elektriciteitsvoorziening zal instaan. Volgens de prognoses zal hernieuwbare elektriciteit tegen dan 35% van onze elektriciteit voorzien.

Landen als Italië, Duitsland en Zwitserland lijken begrepen te hebben waar de toekomst ligt: niet bij kernenergie. België kan dit rijtje gemakkelijk vervoegen. We hoeven hiervoor enkel een bestaande wet uit te voeren.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in. Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum