bekaert Site Admin

Geregistreerd op: 28 Feb 2010 Berichten: 274 Woonplaats: Sint-Niklaas
|
Geplaatst: 17-09-2010 16:15:33 Onderwerp: Nanobuisjes als antenne voor zonlicht |
|
|
Nieuwe ontwikkeling is stap op weg naar meer energie uit kleinere zonnepanelen
Publicatiedatum: 16 september 2010
Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben een manier gevonden om honderd maal meer zonlicht op te vangen dan met een gewoon zonnepaneel mogelijk is. Zij hebben hiervoor antennes ontwikkeld die bestaan uit koolstof nanobuisjes. Deze ‘licht-trechters’ zoals ze door de onderzoekers worden genoemd, maken de ontwikkeling van kleinere en krachtigere zonnepanelen mogelijk. Ze kunnen ook in andere apparaten worden gebruikt waarin licht sterk moet worden geconcentreerd, zoals nachtkijkers en telescopen.
De licht-antenne bestaat uit een vezel van 10 µm lang en 4 µm dik, die is samengesteld uit ongeveer dertig miljoen koolstof nanobuisjes. Deze nanobuisjes vormen twee lagen met verschillende elektrische eigenschappen. De buitenste laag heeft een grotere ‘bandgap’ dan de binnenste laag. Elektronen in de buitenste laag worden door fotonen van het zonlicht aangeslagen, waardoor ze een hoger energieniveau bereiken en met de gaten die ze achterlaten zogenaamde excitonen vormen. Deze excitonen willen zich naar een lager energieniveau bewegen en concentreren zich daarom in de binnenste laag die een kleinere bandgap heeft.
De volgende stap in het onderzoek is het combineren van de licht-antenne met een halfgeleider die de geconcentreerde energie in elektrische stroom omzet.
Meer info:
http://web.mit.edu/newsoffice/2010/solar-antenna-0913.html |
|