De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Onbekende energie: windenergie

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Wind energie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 22-04-2010 16:34:56    Onderwerp: Onbekende energie: windenergie Reageren met citaat

We vloeken graag wanneer de wind weer strak rond onze oren blaast, maar de wind kan ons ook voordelen bieden. We kennen allemaal al de grote windmolens op industrieterreinen of langs autosnelwegen. Windmolens komen nu ook langzaam op voor particuliere toepassingen.


Er bestaan twee varianten op de windmolen. De alom gekende met een horizontale windasturbine en een minder gekende variant, waar de as verticaal is opgebouwd. Deze kleinere windmolen heeft geen hoge mast nodig, maar kan discreter op platte daken worden geplaatst.

Hoe werkt het?

De horizontale windmolen is opgebouwd uit drie componenten: de rotor (de wieken), de gondel (het beweegbare hoofd waar de wieken op bevestigd zijn, ook wel de machinekamer) en de mast. Particuliere windmolens met een horizontale as zijn verkrijgbaar vanaf een hoogte van 12 meter en een rotordiameter vanaf 5 meter.
Bij verticale windmolens draaien de wieken of rotor verticaal rond de as. De rotorbladen zijn ook niet meer afhankelijk van de windrichting en vangen gemakkelijker wind. Een kleinere verticale windmolen leent zich beter voor toepassingen in een dichtbebouwde omgeving. De dynamo kan op de grond (of een dak) geplaatst worden, waardoor het onderhoud gemakkelijk wordt. De fundering hoeft ook niet zo zwaar te zijn als bij een horizontale windmolen.
Als er wind is, gaan de wieken draaien. Dat kan al vanaf windsnelheden van 13 km per uur. Die beweging zet in de gondel de hoofdas en de tandwielen aan het draaien, die drijven op hun beurt een generator (dynamo) aan. Die generator produceert daardoor elektriciteit. Zijn de windsnelheden te hoog (vanaf 90 km per uur), dan stopt de windmolen vanzelf uit veiligheid. Een ingebouwd computertje zorgt voor de opmeting van alle nodige gegevens – door middel van een windvaantje op de gondel - en kan op basis daarvan de wieken in gang zetten of stoppen. De gondel is beweegbaar, waardoor de windmolen altijd de juiste windrichting opzoekt.

Waar beginnen?

Ook een windmolen plaatsen? Informeer dan eerst bij uw gemeente- of stadsbestuur of u een windmolen mag plaatsen. Sommige besturen laten dit niet toe.
Wanneer het kan, ga dan na of de plaats waar je de windmolen wilt installeren wel genoeg wind vangt. Eventueel kun je dit laten onderzoeken door iemand die windmolens installeert.
Als de plek waar je de windmolen wilt installeren geschikt is, moet er een stevige fundering komen om de molen op te plaatsen. Grootte en dikte zijn afhankelijk van de grootte van uw windmolen. Er zal ook een kabel van de plek van de windmolen tot in huis – de elektriciteitskast – moeten komen. Daar komt wat graaf- en boorwerk bij kijken.

Wat kost dat?

Hoe groter de windturbine, des te duurder de prijs. Een windturbine als zelfbouwpakket (met een mast van 3 tot 3,6 meter) haal je al vanaf 3.000 euro in huis. Een geïnstalleerde windturbine is beschikbaar vanaf 9.000 euro voor het kleinste type. De terugverdientijden voor deze molens liggen nog vrij hoog. Nederlandse studies met verschillende types windmolens en bij verschillende windsnelheden geven resultaten die variëren van 11 tot 27 jaar. Windenergie opwekken mag dus voordelig zijn, investeren in een windmolen is dat nog niet.
Hou bovendien rekening met een jaarlijkse onderhoudskost van de machinekamer. Een windturbine gaat gemiddeld 20 jaar mee, sommige merken geven een garantie van 30 jaar.

Pro & contra

Belangrijke voordelen van wind zijn de onuitputtelijkheid en de kostprijs: wind blaast immers gratis. Daar tegenover staat wel dat wind onvoorspelbaar is en dat je een windmolen niet op eender welke plaat kan zetten. Bovendien maakt de rotor van bepaalde types een zoemend geluid.

Komt de overheid tussen?

Ja, maar nog maar in beperkte mate. De Vlaamse overheid geeft per 1000 kWh opgewekte stroom een groenestroomcertificaat, dat 108 euro waard is en dat je kunt verkopen aan je netbeheerder.
De Vlaamse WindEnergie Associatie (VWEA) verenigt en ondersteunt handelaars in windmolens. Je kunt bij hen terecht voor meer informatie.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Wind energie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum