bekaert Site Admin

Geregistreerd op: 28 Feb 2010 Berichten: 274 Woonplaats: Sint-Niklaas
|
Geplaatst: 10-08-2010 17:56:32 Onderwerp: Elektrische auto raakt maar niet ingeschreven |
|
|
Auteur: TomYsebaert
*
De overheid heeft de mond vol over duurzame mobiliteit en wagens die minder CO{-2} uitstoten. Maar dan doemen de administratieve klippen op. Athlon probeert al sinds april een elektrische Golf in te schrijven. Dat is tot dusver niet gelukt. TomYsebaert
Een gewone dieselwagen laten inschrijven vergt drie dagen. Voor een elektrische VW Golf - die beter heet te zijn voor milieu en klimaat - heeft leasemaatschappij Athlon een lijdensweg van vijf maanden achter de rug. Voorlopig zonder positief resultaat.
Athlon is een dochter van Rabobank die al 25 jaar actief is op de markt van de bedrijfswagens. Het bedrijf pikt in op de trend van duurzame mobiliteit en biedt een milieuvriendelijker pakket aan zijn klanten aan. De elektrische wagen is daar één element van. De Nederlandse tak heeft al een vijftigtal Volkswagen Golf rondrijden die omgebouwd zijn naar een elektrische motor.
Athlon België wilde hetzelfde doen. Het haalde een e-Golf vanuit Nederland naar hier en wilde die laten inschrijven. En dan begint het. Op 16 april krijgt Athlon het individuele goedkeuringscertificaat van de RDW, de Nederlandse tegenhanger van onze Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
Technische keuring
Enkele dagen nadien is de de-douanering een feit. Op 26 april dient de maatschappij het homologatiedossier in bij de DIV. Op 26 mei, al een maand later dus, valt een uitnodiging voor de technische keuring in de bus. De keuring wordt uitgevoerd in Schaarbeek. De wagen is technisch in orde maar door het ontbreken van onder meer het gelijkvormigheidsattest komt er nog geen groen licht.
In juni krijgt Athlon te horen dat het dossier stilligt omdat er 'onduidelijke bewoordingen' in het Nederlandse document staan. Dat moet de DIV uitklaren met de Nederlandse collega's, dus stuurt Athlon de contactgegevens van de RWD door.
In juli, bij de lancering van een nieuwe Toyota Prius, polst Athlon bij een vertegenwoordiger van de FOD Mobiliteit naar de stand van zaken. Wat later komt de melding dat er 'documenten of een betaling' verwacht worden. Op 20 juli arriveert een overschrijvingsformulier. Athlon betaalt en krijgt daar een bevestiging van. Maar het wacht tot vandaag op het verlossende nieuws.
Intussen staat de wagen in een garage stof te verzamelen. Rijden mag hij niet, maar af en toe wordt de batterij opgeladen.
Klant ongeduldig
'Frustrerend', zegt Lieven Beyl van Athlon. 'Ook onze klant, een energiebedrijf, wordt ongeduldig. Je zou denken dat een Nederlandse goedkeuring in het Europa van vandaag volstaat. Kennelijk niet. Nochtans leren wij uit Europese regelgeving dat onderzoeken geen twee keer uitgevoerd hoeven te worden.'
'Ik begrijp het ongeduld en het kan absurd lijken, maar zo zit het nu eenmaal in elkaar', reageert Thomas De Spiegelaere, de woordvoerder van de federale overheidsdienst Mobiliteit. 'Een voertuig dat geen Europees homologatiecertificaat heeft, moeten wij individueel de hele procedure laten doorlopen. Doen we dat niet, dan riskeren wij de pineut te zijn als zich toch een probleem voordoet en er een ongeval gebeurt.' |
|