De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Flessenhals voor groene stroom

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Wind energie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 12-08-2010 17:54:12    Onderwerp: Flessenhals voor groene stroom Reageren met citaat



Vergunde projecten op het vastelandkunnen niet worden gerealiseerd

De initiatiefnemers achter de offshore-projecten (foto: windmolens op de Thorntonbank) eisen een contractuele toezegging dat hun stroom ongehinderd het net op kan. Anders krijgen ze de financiering niet rond.Pol De Wilde
© Pol De Wilde - Corelio

BRUSSEL - In het noorden van West-Vlaanderen bestaat de facto een investeringsstop voor groenestroomcentrales. Door de windmolens op zee is er te weinig hoogspanningscapaciteit.
In de streek rond Brugge en Oostende kunnen naar schatting zo'n tien vergunde hernieuwbare-energieprojecten niet worden uitgevoerd. Ze krijgen geen toelating om hun stroom af te zetten, wegens een capaciteitstekort op het hoogspanningsnetwerk van Elia. Tot 2014 is alle huidige én toekomstige capaciteit gereserveerd voor de windmolenparken op zee.

'Een aantal projecten moet wachten op de nieuwe hoogspanningslijn', bevestigt Eva Suls van Elia. Die hoogspanningslijn van 380kilovolt, een project met de naam Stevin, zal er ten vroegste in 2014 komen (DS 7 augustus). Tot die datum moet alle stroom die door de windmolens op zee wordt geproduceerd, via een lijn van 150 kilovolt worden getransporteerd. Die lijn heeft een veel lagere capaciteit en reikt bovendien niet tot de Kust. En wanneer het ontbrekende deel van Brugge naar Zeebrugge zal zijn aangelegd, zal die capaciteit nog niet volstaan om alle windmolenparken te bedienen.

Investeerders in hernieuwbare-energieprojecten op land leggen zich niet neer bij de toestand. Ze betwisten de beslissing van Elia om absolute voorrang te geven aan de offshore-windparken. Vooral aangezien sommige projecten juist complementair zijn, omdat ze stroom aan het net kunnen leveren als er geen wind is. 'Het is een spijtige zaak dat er geen overleg is', zegt Francies Van Gijzeghem, projectleider bij het bio-energieplatform van de Organisatie Duurzame Energie (ODE). 'Nu verhindert het ene project voor groene energie dat het andere er komt.'

Een complicerende factor is dat groene energie op land meetelt om de Vlaamse doelstellingen te halen inzake hernieuwbare-energiebronnen, de windmolens op zee niet. Maar die tellen weer wel mee voor het behalen van de federale doelstellingen.

'Er wordt momenteel een rem gezet op het behalen van de Vlaamse doelstellingen. Als het al niet makkelijk was, dan wordt het nu nog wat moeilijker', zegt Van Gijzeghem. Volgens hem wordt door het gebrek aan hoogspanningscapaciteit de realisatie van 100 megawatt aan hernieuwbare-energieproductiecapaciteit gefnuikt.

Op het kabinet van Vlaams energieminister Freya Van den Bossche (SP.A) is men zich bewust van het probleem. Er is al overleg geweest met de Vreg, Elia en Eandis. 'De situatie moet snel worden opgelost. Zowel de projecten op land als die op zee moeten kunnen doorgaan', klinkt het.

Maar een oplossing lijkt niet voor de hand te liggen. De initiatiefnemers achter de offshore-projecten eisen een contractuele toezegging dat hun stroom ongehinderd het net op kan. Anders krijgen ze de financiering niet rond. Elia is dus verplicht de capaciteit te reserveren, ook al laten de meeste projecten nog op zich wachten.

Tot de instellingen die de groene-energieproductie in West-Vlaanderen willen stimuleren, behoren de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) en de Universiteit Gent. Die laatste heeft in Oostende een wetenschapspark rond cleantech opgezet, Green Bridge Science Park genaamd. 'De driehoek Oostende-Brugge-Zeebrugge wordt door deze situatie zeer zwaar geschaad', bevestigt professor Greet Van Eetvelde van Green Bridge. 'Vooral omdat we ons hier op het vlak van groene energie willen profileren. Dan kun je het niet maken dat de groene projecten niet op het net worden aangesloten.'

Een van de projecten die noodgedwongen in de koelkast staan, is een geplande vergistingsinstallatie voor bedrijfsafval, die waterzuiveraar Waterleau en ondernemer Walter Franco met begeleiding van de POM West-Vlaanderen willen realiseren op het bedrijventerrein Herdersbrug in Brugge. 'Vorig jaar zag het er nog heel goed uit, maar we hebben een brief van Elia gekregen met de mededeling dat er tot 2014 geen nieuwe projecten kunnen komen', zegt Philippe Tavernier van de POM West-Vlaanderen. Het tekort aan hoogspanningscapaciteit doorkruist ook de plannen om nieuwe windmolens te bouwen in de haven van Zeebrugge.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Wind energie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum