De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Voordeel van de hernieuwbare energiebron biomassa

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Biogas
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 19-08-2010 15:54:06    Onderwerp: Voordeel van de hernieuwbare energiebron biomassa Reageren met citaat



Voordeel van de hernieuwbare energiebron biomassa

De waaier aan hernieuwbare energiebronnen is heel breed. Het komt erop aan wind, zon, water en andere bronnen optimaal te benutten. Ook uit biomassa wordt energie gewonnen. Het voordeel daarvan, is dat biomassa in alle stadia van het proces haar nut bewijst. Bovendien zijn de meest uiteenlopende toepassingen mogelijk.

Wat is biomassa eigenlijk?
Biomassa is wat we rondom ons zien. In eenvoudige woorden: organische materie van plantaardige of dierlijke oorsprong. Planten, huishoudelijk en landbouwkundig afval, afvalwater of mestvocht. Biomassa als geheel kan op verschillende manieren verwerkt worden, bijvoorbeeld tot biobrandstof, warmte of elektriciteit. De grootste troef is dat biomassa daadwerkelijk hernieuwbaar is, aangezien de regeneratie gelijke tred houdt met het verbruik. En dat in tegenstelling tot energiebronnen van fossiele oorsprong (aardgas, petroleum, steenkool). Er zijn twee manieren om energie uit biomassa te winnen: via droge of natte weg. Beiden gaan gepaard met verschillende productiemethoden.

Droge biomassa
Voor het verwerken van droge biomassa, hanteren we drie technieken:

De eerste en meest gebruikelijke gaat uit van verbranding in de strikte zin van het woord: we verbranden hout om ons aan op te warmen. Dat verbrandingsproces kan, via de opwarming van water en het ontstaan van stoom, mechanische of elektrische energie opwekken. Deze eerste techniek is voor particulieren de meest haalbare. Zo meteen gaan we er dieper op in.

Een tweede techniek is de vergassing via een gasgenerator die vaste stoffen omzet in brandbaar gas.

De derde techniek tenslotte, is pyrolyse waarmee houtskool, pyrolytische olie en gas geproduceerd worden. Basisgrondstoffen hiervoor zijn afval (zaagsel, e.d.) uit de bosbouw, kreupelhout en snelgroeiende bomen die zichzelf vlug hernieuwen (wilg, populier, vlier,...). Soms worden ook specifieke teelten aangewend (koolzaad, bieten,...).

Natte biomassa
Biomassa kan ook via natte weg geëxploiteerd worden. Hiervoor gebruiken we afvalstoffen aangeleverd door veehouders (aalt of mest). Ook huishoudelijk afval, onkruid en organisch groenafval komen in aanmerking. Om al deze stoffen te verwerken, wordt gebruik gemaakt van biomethanisering. Hierbij wordt de organische materie "afgebroken" tot biogas, bij afwezigheid van zuurstof. Het gaat in feite om een fenomeen dat in de natuur vaak voorkomt, denken we maar aan dwaallichtjes in een moeras. Het verkregen biogas wordt hoofdzakelijk gebruikt om het in een ketel te verbranden en zo elektriciteit op te wekken. Het residu kan fungeren als meststof om de aanmaak van toekomstige biomassa te stimuleren. En daarmee is de cirkel rond!

Het gebruik van natte biomassa is interessant voor bedrijven die veel organisch afval produceren, zoals landbouwers.

In de praktijk

Door particulieren wordt biomassa het vaakst benut in houtkachels. De rijkdom van de natuur die ons omringt, is immers van onschatbare waarde. Doet wie zich met hout wil verwarmen afbreuk aan milieubescherming en bosbeheer? Helemaal niet! Hout wordt hier immers op twee manieren benaderd. Enerzijds gebruiken we de rijkdom van het bos binnen normen die de houtsoorten de kans geven zich te hernieuwen in plaats van te worden vernietigd door een overdreven en roekeloze exploitatie. Anderzijds maakt houtafval deel uit van een commercieel circuit: het gaat voornamelijk om spint (de niet-gebruikte bovenlaag van hout in de bouw- of meubelsector) waaruit houtblokken voor houtkachels worden vervaardigd. Zaagsel wordt samengedrukt tot pellets. Net als steenkool, komen pellets terecht in een reservoir dat in functie van de stookbehoeften moet worden leeggemaakt.

Als energiebron speelt hout perfect in op de behoeften van een doorsnee gezin. Naast autonome verwarmingseenheden op hout (open of gesloten haard, kachel, inbouwhaard), kunnen drie types centrale verwarming overwogen worden: op houtblokken, houtschijfjes of pellets. Houtblokken worden door particulieren het vaakst gebruikt en garanderen het hoogste rendement. Let op: de gekozen houtsoort beïnvloedt het verbruik. Harde houtsoorten geven meer warmte af dan harshoudende soorten. Gebruik bij voorkeur hout dat twee jaar eerder werd gekapt en vochtvrij werd opgeslagen.

Het gebruik van granulaten of pellets mikt op een valorisatie van de bijproducten uit de houtindustrie. Deze nieuwe techniek lag aan de basis van bijpassende kachels en ketels die bijzonder gebruiksvriendelijk zijn, aangezien ze geautomatiseerd kunnen worden. Dit is ook de meest interessante formule indien u over de nodige opslagruimte beschikt.



Tekst: Jean-Luc Hoste en Léa Bierlin



Ik ga Bouwen & Renoveren
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Biogas Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum