De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Een energiezuinig huis in 3 stappen

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in.
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 06-01-2011 17:58:29    Onderwerp: Een energiezuinig huis in 3 stappen Reageren met citaat

Onze bestaande woningen zijn niet meteen de meest energiezuinige. Wie enigszins economisch of milieubewust denkt, wil daar verandering in brengen. De meest voor de hand liggende aanpak is het isoleren van het dak, plaatsen van hoogrendementsbeglazing en het vervangen van de oude verwarmingsketel.

Maar, zoals gezegd begint alles bij de isolatie van de woning. Wanneer we de woning globaal bekijken, is het dak de grootste verliespost. Wel 30% van de warmte gaat langs de vijfde gevel verloren. In de zomer komt daar ook heel wat zonnewarmte langs binnen. Logisch dus dat we daar onze besparingsoefening beginnen. Dat isoleren kan op drie manieren: het hellend dak isoleren, de zoldervloer isoleren of dak én zoldervloer van isolatie voorzien.
De isolatie van uw hellend dak is nuttig als je de ruimte onder het dak nog wilt gebruiken. Dit is niet de goedkoopste oplossing, maar wel efficiënt als je zeker weet dat die zolderruimte nog van pas komt als leefruimte.
De zoldervloer isoleer je als je de zolder maar af en toe of helemaal niet zult gebruiken. Dit is trouwens een vrij eenvoudige en goedkope manier om de zolder te isoleren.

Isoleren is een kunst
Alle isolatiewerken moeten leiden tot één doel: energie besparen. De warmte in de winter binnen houden en in de zomer buiten laten. Maar, als de isolatie niet goed is aangebracht, zit je met ‘lekken’ en gaat er alsnog heel wat energie verloren. Goed isoleren is een kunst. Wees dan ook niet overmoedig wanneer je zelf een de klus wil beginnen en informeer je vooraf grondig bij een architect of bouwmaterialenhandelaar. Heb je twijfels, schakel dan een specialist in. Wanneer een geregistreerd aannemer de werken uitvoert, krijg je overigens gevoelig meer subsidies voor het isolatiewerk.

Isolerend glas
Glas is een grote verliespost voor warmte. Bovendien laat glas in de zomer, met de zon pal op het glasvlak, ook veel warmte binnen. Enkel glas verliest 5,6 W/m²K - dit is de hoeveelheid warmte die verloren gaat per m² en per seconde wanneer het temperatuurverschil tussen binnen en buiten 1° C bedraagt -, terwijl de huidige isolerende (dubbele) beglazing maar 1,1 W/m²K aan warmte doorlaat. Drievoudige beglazing presteert zelfs nog beter en laat maar 0,8 tot 0,5 W/m²K verloren gaan.
Enkel glas of verouderd dubbel glas vervangen door meervoudig isolerend glas is dus aan te raden. Niet alleen omdat je zo op je stookkosten bespaart, je verhoogt ook het comfortgevoel – de koudestraling van glas vermindert, zeker in woningen met veel glas – én je houdt de woning ook koeler in de zomer.

Buiten met die oude ketel
Beschik je over een verwarmingsketel en is dit geen hoogrendementsketel, dan verdient het aanbeveling hem in te wisselen voor een modernere variant. Vandaag zijn condenserende ketels in zwang. Hun rendement ligt een stuk hoger dan de oude ketels omdat ze de warmte uit de rookgassen ook recupereren.
Een condenserende ketel werkt optimaal in combinatie met een verwarming op lage temperatuur, bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming, aangepaste convectoren of overgedimensioneerde radiatoren. Een goede condensatieketel herkent je aan het Optimaz Elite label (voor stookolie) of het HR-Top label voor gasketels.

Premies en subsidies
Voor heel wat energiebesparende maatregelen ontvangt u een premie of kunt u de investeringskosten voor een gedeelte van uw belastingen aftrekken. Ga na welke investeringen door de overheid financieel ondersteund worden via www.energiesparen.be of via www.premiezoeker.be.

Met dank aan www.habitos.be
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zet hier nieuwtjes maar in. Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum