De energofielen De energofielen
Ecologie en duurzame energie beslaan een breed toepassingsveld, gaande van hergebruik van materialen en machineonderdelen over isolatie; elektronica voor meten en sturen; tot en met de allernieuwste snufjes van de laatste spitstechnologie .
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Wegenbouwer maakt asfalt met zonnewarmte

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zonne energie
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
bekaert
Site Admin


Geregistreerd op: 28 Feb 2010
Berichten: 274
Woonplaats: Sint-Niklaas

BerichtGeplaatst: 12-11-2010 17:40:34    Onderwerp: Wegenbouwer maakt asfalt met zonnewarmte Reageren met citaat

HELMOND - De Zwitserse wegenbouwer Colas Suisse heeft als eerste ter wereld de 'ultrahoogvacuüm' zonnecollector van SRB Energy Almussafes laten installeren op zijn asfaltcentrale. Het bedrijf bespaart er ruim 60 procent mee op zijn energierekening.

De twintig SRB-collectoren waarmee Colas zijn asfaltovens bedient, beslaan samen een oppervlakte van ruim 80 vierkante meter en leveren een maximaal vermogen van circa 38 kilowatt. De opgevangen energie verwarmt zes bitumentanks van elk 80 kubieke meter. SolCalor uit Helmond vertegenwoordigt de SRB-collector in de Benelux. De techniek is ontwikkeld bij CERN, onderzoeker van elementaire deeltjes in Genève. Het systeem bestaat uit een vlakkeplaatcollector waarin een ultrahoog vacuüm heerst. De collector zet direct licht én een groot deel van het diffuus licht om in warmte. Die eigenschap maakt hem geschikt voor noordelijke landen.

Temperatuur
De eenvoudigste uitvoering wekt onder ideale omstandigheden een temperatuur van 320 graden Celsius op. De uitgebreidste variant komt tot 450 graden Celsius. In mistig najaarsweer, zoals in Noord-Europa regelmatig voorkomt, bedraagt de temperatuur nog altijd ruim 160 graden Celsius, de constante temperatuur die asfalt nodig heeft, zeggen directeuren Jan van Diessen en Edo van den Akker van SolCalor. Volgens hen komt een conventionele collector bij dit weer niet verder dan 40 graden Celsius. SRB levert zijn collector in drie varianten. Alle modellen hebben een vlakke opbouw. De eenvoudigste uitvoering vangt aan de bovenkant zonnewarmte op. Bij de tweede variant valt de zonne-energie ook in twee paraboolspiegels. Deze spiegels stralen de onderkant van de collector aan. De leverancier adviseert deze opstelling voor onder meer stadsverwarmingscentrales. In de uitgebreidste variant straalt een bundel spiegels de collector aan. De temperatuur die daarmee wordt bereikt is volgens Van Diessen ruim voldoende om stoom te maken die via een turbine en een generator wordt omgezet in elektriciteit. Door het vacuüm en een speciale coating ontsnapt nauwelijks warmte. Een speciale pomp zorgt ervoor dat het vacuüm minimaal twintig jaar behouden blijft.

Vakkennis
SolCalor levert de collector als een handelsproduct. De temperaturen van 320 tot meer dan 450 graden Celsius stellen bijzondere eisen aan de vakkennis van de monteurs, weten Van den Akker en Van Diessen. "De monteurs moeten een cursus volgen, omdat anders makkelijk ongelukken kunnen gebeuren." Het systeem is volgens SolCalor zonder meer toegelaten op de Nederlandse markt. "We kunnen vrijwel elk denkbaar certificaat overleggen." Directeur Hein Boomars van VBW Asfalt zegt de SRB-collector niet te kennen. Ook de toepassing voor de asfaltcentrale van Colas Suisse is hem onbekend. "Maar alle technieken die energie besparen bij de productie van asfalt zijn meegenomen." Asfaltcentrales proberen het verbruik nu vooral te drukken door onder meer de installaties isolerend in te pakken. Ruud van Haarlem van Ballast Nedam Asfalt noemt het systeem 'een mogelijke optie' voor een centrale die op de nominatie staat te worden vervangen. Margot den Hartog van Dura Vermeer laat weten dat het bedrijf op de hoogte is met het systeem. "Het woord 'interesse' is op dit moment nog voorbarig.
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen Website bekijken
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    De energofielen -> Zonne energie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum